Door Ties Ittman, Boswachter Staatsbosbeheer
In de natuur- en recreatiegebieden hebben we steeds vaker te maken met de Aziatische hoornaar. Een invasieve exoot die oprukt in Nederland. In de natuur- en recreatiegebieden de Goudse Hout en het Loetbos zijn afgelopen jaar succesvol nesten verwijderd. Is dit altijd nodig? Hoe ziet de toekomst eruit met deze nieuwe soort?
De Aziatische hoornaar bereikte in 2017 ons land. De soort komt inmiddels wijdverspreid voor, met name in de zuidelijke provincies. We krijgen ze niet meer weg uit ons land. Om het aantal Aziatische hoornaars te laten afnemen, moeten we minstens 90 procent van alle nesten bestrijden. Verschillende modelberekeningen tonen dat aan. Dat is zelfs met alle vernieuwende technieken een totaal onrealistisch doel.
Uitroeien kan niet
Dat standpunt nemen inmiddels ook de Vlaamse overheid en de provincie Zeeland in. We zullen moeten leren leven met de Aziatische hoornaar. Volgens sommige onderzoeken blijkt het wel mee te vallen met de gevaren voor mens en biodiversiteit:
(Bron: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32178)
Toch worden de nesten op veel plekken verwijderd. Zeker als ze recreanten in gevaar brengen. Bovendien eten ze wilde bijen en andere bestuivende insectensoorten. Dat is een van de oorzaken dat er steeds minder wilde bijen zijn.
Lees hier meer over het herkennen van nesten en de betrokken instanties.
Vermoeden van een nest?
Melden kan sowieso bij de gebiedseigenaar. Voor de recreatieterreinen in en rond het Reeuwijkse plassengebied is dit Groenalliantie: groenalliantie@staatsbosbeheer.nl
Voor overige percelen, indien eigenaar onbekend, kunt u dit doorgeven aan gebiedsmanager@12reeuwijkseplassen.nl.